Menü Kapat

Metal Şekillendirme İşlemi Nedir? Nasıl Yapılır?

Metal şekillendirme işlemine ihtiyacı olan kişilerin aklına bu işlemin nasıl yapıldığı gelebilir. Metal şekillendirme işleminin ne demek olduğu ve nasıl yapıldığı ile ilgili bilgilere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz. Ayrıca metal şekillendirme yöntemleri ile ilgili de detaylı bilgi alabilirsiniz.

Metal Şekillendirme Nedir?

Metal Şekillendirme, metal levhaların kesilerek ve bükülerek istenen şekle getirildiği üretim şeklidir. Üretim sektöründe en çok paya sahip malzemeler metal ve alaşımlardır. Çelik, dökme demir, alüminyum, bakır, çinko, titanyum, nikel gibi metal ve alaşımları kapsayan metalik malzemeler ile yapılır ve bunun en önemli sebebi ısı ve elektriği iyi şekilde iletmesidir.

Metal Şekillendirme Yöntemleri Nelerdir?

Metalik malzemelerin başlıca beş şekillendirme yöntemi vardır. Temel olarak çoğu üretici tarafından kullanılır.

       1. Plastik Şekil Verme

Plastik şekil verme sürecinde metalik malzemeye bir kuvvet uygulanır ve malzemenin plastik olarak aşınımı sağlanır. Genel olarak malzemenin fiziksel ve mekanik özelliği değişir.

       2. Talaşlı İmalat

Metal yüzeyinden, makine ve çeşitli kesici takımların desteği ile talaş kaldırma yolu ile parça imal etme yöntemidir. Örnek olarak, tornalama, frezeleme, matkap ile delme, vargel ve taşlamadır.

       3. Döküm

Metal malzemenin yüksek derece sıcaklık uygulanarak ergitilmesi neticesinde, içerisinde istenilen biçimde boşluk bulunan bir kalıba aktarılması ile parça üretimi yapma yöntemidir.

       4. Kaynak

Ergime sıcaklık değerleri aynı veya birbirine yakın iki veya daha çok metalik maddenin kısmi ergitilerek birbirlerine birleştirme işlemidir.

       5. Toz Metalürjisi

Toz metallerin yüksek sıcaklık ve basınç etkisi altında birbirlerine tutturulması sonucu parça elde etme yöntemidir.

Şekillendirilecek malzemenin son şekli, büyüklüğü ve ölçü toleransı, oluşacak parça sayısı gibi değişkenler şekillendirme yollarının seçilmesinde önemlidir.

Sac Metal Şekillendirme Yöntemleri Nelerdir?

4 farklı sac şekillendirme yöntemleri vardır.

       1. Kesme

Sac metalin biri sabit biri hareketli iki keskin kenar arasında makaslama yöntemidir. Bu uygulamada basıncı yoğun şekilde uygulayarak işlemi kolaylaştırmak için giyotin denilen eğimli yapı kurulur.

       2. Bükme

Tarafsız eksen çevresinde eğilen sacın çekme ve basma gerilmeleri altında şekillendirilmesi yöntemidir. Metal plastik aşınıma uğrayarak kalıcı biçim değiştirir.

       3. Derin Çekme

Silindirik ve prizmatik kap biçimlerin veya daha karmaşık konkav parçaların imalatında kullanılan yöntemdir.

       4. Gererek Şekillendirme

İş parçasının uç kısımlarından çenelerle tutularak gerdirildiği ve istenen şekle eğildiği sac şekillendirme yöntemidir.

Metal Bükme Nedir?

Metal büküm işlemi, metali şekillendirerek işlemeye hazır hale getirmeye dayalı bir yöntemdir. Kendi içinde kollara ayrılır. 2 temel çeşidi vardır. Biri el ile diğeri ise makine yardımı ile bükmedir. İkisi de kullanılır fakat günümüzde makinalar daha yaygındır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir